Förhandstitt: True Grit (2010)

Jag hade äran att få en förhandstitt på re-maken, 2010 av True Grit (1969)(aka ”De Sammanbitna”). Regiserad av bröderna Coen (”No country for old men”,”big lebowsky” etc) hade man förväntat sig en trevlig rulle. Och den ÄR bra, absolut. Men har man sett originalet, och uppskattar en klassisk western, kan de inte jämföras.

1969 års version låter dig komma närmare karaktärerna. Scenen där ”Rooster Cogburn” (John Wayne (1969) alt Jeff Bridges (2010) kutar med den ormbitna tjejen i famnen, t. ex. JW (John Wayne) får oss, iaf mig, att känna mer sympati än JB (Jeff Bridges). JW har i allmänhet mer aura än JB, mer karaktär. I 2010 version, är Rooster mest ett stort skägg och en piratlapp för ögat. Olika ögon också, vänster i originalet, höger i remaken… politisk propaganda? I domstolsscenen avger JW mycket mer pondus än JB, som i de flesta scener. Till JB’s försvar, skall sägas att det kan inte vara lätt att axla JW’s mantel.

Vidare; varför är 75% av filmen filmad i halvmörker? I originalet utspelar sig flera av scenerna i dagsljus. Ormgropen, t. ex.
Eller när de anfaller de 2 gubbarna i huset… i originalet knallar LeBoef fram över taket, i dagsljus, i re-maken är den tjejen som gör det mitt i natten. Känns som att bröderna Coen snålade lite på denna film. Och hur kommer LeBoef in i bilden efter ovan nämnda anfall i re-maken? Plötsligt står han där och snackar med Lucky Ned Pepper, och jag kommer på mig själv med att undra vem av de två i stugan som överlevde. Efter att jag sett den ene få en kniv i bröstet, och den andre an colt avfyrad i fejjan. Återigen, en mörk scen, dagsljus i originalet.

Början på originalet ger för övrigt flera svar på situationer som uppkommer i 2010 års version. Varför pappan blev mördad, hur mördaren fick hans guldmynt, t.ex. 2010 års version hoppar direkt in då dotter Mattie (2010: Hailee Steinfeld, 1969: Kim Darby) börjar jakten på sin faders mördare. Hängningscenen, där re-maken börjar, skiljer sig en del också. Värt att tänka på. Mattie årgång 1969 är mer känslosam än moderna Mattie. Kanske har hon uppdaterats till just det, en modern version?

Karaktären ”LeBoef”, en slags sidekick till Rooster, spelas i re-maken av Matt Damon. Inte mycket att säga om hans insats, varken ris eller ros. Uppgörelsen mellan LeBoef och Cogburn är klarare i originalet, i re-maken står de helt plötsligt tillsammans, 2 män emot en ung kvinna. Inget obscent menat. Spankingscenen är dock densamma, gissar att de behöll den för att den är klassisk? 🙂 I re-maken börjar visserligen ”LeBoef” att smiska på med handen, för att sedan fortsätta med björkris… Som JW säger i oroginalet, ”you seem to like it too much”…

Målet för våra hjältars ”manhunt”, Tom Chaney, spelas av Josh Brolin (son till Svenskättade James Brolin), som tidigare jobbat med bröderna Coen i No coun try for old men.
Parantes: I originalet ses Hank Worden i en mikroroll som dödgrävare. Hade gärna sett honom i en större roll.
Övriga roller 1969: Robert Duvall (”Lucky Ned Pepper”), Dennis Hopper (snubben som blir skjuten i benet, sedan knivad i bröstet vid attacken nämnd ovan).

Slutlord: har ni inte sett originalfilmen från 1969, är detta en bra film. Men fick jag bara se en, skulle jag se originalet. Den har mer känsla, bättre skådespelare och regissör. Foto från berg och vidder ger bättre känsla också. Lägg era pengar på originalet, re-maken bjuder inte ens på mer pang-pang eller explosioner. Är man dessutom en sann western buff, ska vi inte ens nämna filmmusiken… 🙂

Filmen kan nu beställas från Dischshop.se till ett bra pris.

PP Betyg:   2 av 5.

  • Lokalen
  • Priser
  • Pizzan

Ett Svar

  1. Anders F 12 februari, 2011

Lämna en Kommentar