En krämig och enkel pasta för helgen.
Alla älskar väl en krämig pasta och som går lätt att slänga ihop? Denna Pasta kan varieras och göras enklare om man har annat man vill göra än att stå vid spisen. Men med ett gott glas rött vin (alkoholfritt naturligtvis…) eller en kall öl, blir det ju så mycket trevligare.
Pasta med Bacon och Ostsås
Det går bra att variera detta recept, gul lök istället för purjo, curry istället för paprikapulver, matlagningsgrädde + mjölk för ”nyttigare” ostsås. Så länge det finns bacon och ost i såsen, är variationsmöjligheterna oändliga. Då jag lagar detta till min son, tillsätter jag endast Sambal i min egen portion. Champinjonerna får också dem stryka på foten… Så då blir receptet ännu lättare att tillaga.
Vilken ost man använder sig av, är naturligtvis upp till en själv. Den rivna osten jag föredrar är ICA’s Cheddar och Mozzarella (Ej Sponsrad!). Att ösa ner 1-2 dl riven parmesan kan nog funka också, möjligen att det blir lite för salt.
Olika sorters Sambal
Utöver den numera klassiska Sambal Oelek, finns det ett stort utbud av olika sorters Sambal, vilket jag blev varse om bara för några år sedan (jaja, jag är inte världsvan, jag vet). Min egna favorit är Sambal Gadjak, en lite sötare sambal än den vi blivit vana med från ICA och Coop. Sambal Gadjak, och andra sorter, finns att köpa Här (Ej Sponsrad!).
Fler recept finns Här.
Pasta med Bacon och Ostsås
Equipment
- 1 Skärbräda
- 1 Kökskniv
- 1 Stekpanna
- 1 Gryta
- 1 Liten Kastrull
Ingredienser
- 4 Portioner Pasta Till exempel färsk tagliatelle
- 2 Pkt Bacon Klippt eller hel
- 4 dl Grädde
- 1 msk Majsstärkelse
- 1-2 dl Riven ost Till ex. Mozzarella eller Cheddar
- 1 msk Paprikapulver
- 7 cm Purjolök
- 3 st Champinjoner Går bra utan
- 2 msk Sambal Oelek Om man gillar hetta
Instruktioner
- Koka pastan i rikligt saltat vatten enligt anvisning på paketet, minska gärna tiden ca 30 sekunder
- Skiva bacon, purjolök och champisarna
- Stek bacon knaprigt i en stekpanna, låt rinna av på papper.
- Stek purjolök och champinjoner i lite smör, häll över paprikapulver och låt steka ihop.
- Häll grädde och majsstärkelse i en liten kastrull, koka upp under omrörning.
- Häll i den rivna osten i den lätt kokande grädden, rör om till osten smält.
- Häll vattnet från pastan, spara lite av vattnet för att tunna ut såsen vid behov.
- Häll pastan i stekpannan med purjolöken, tillsätt bacon.
- Häll över ostsåsen och blanda väl.
- Servera med riven ost och svartpeppar, gärna ett gott bröd till.
Blev väldigt gott!
Går det att skippa purjolöken?
Absolut kan man det, det går ju att ersätta med annan lök eller helt avstå 🙂