Evil Dead remake

Evil Dead anno 2013

Min favorit splatter rulle har fått ny kostym. Evil Dead från 1981, som spelades in med rekordlåg budget. Filmen regisserades av Sam Raimi, som årtionden senare blev mer känd efter att ha regisserat Spiderman 3.
En annan som blev hyfsat känd senare, är huvudpersonen Bruce Campbell, sedd i diverse tv-serier. Sam och Bruce var gamla barndomsvänner, som innan Evil Dead hade latjat filmskapare med Super-8.

Filmen i sig är underbar, trots sin obefintliga budget. Flertalet av skådisarna hoppade av under inpelningens gång, och ersattes av okreditierade stand-ins.

En scen där en ung kvinna blir våldtagen av ett träd (!) är oförglömlig, men även den känsla som går genom hela filmen… Att något för jävligt är efter ungdommarna. Första gången jag såg den, tidigt 80-tal, fick jag fobier om källarluckor i golv. Jag undvek att gå nära sådana, rädd att en askgrå kärring ska hoppa upp och slita ner mig. Jag var i 12års åldern…

Evil Dead

Liknar mitt ex…

Uppföljarna som sedan kom, är däremot inga höjdare, Bruce får till exempel svåra problem med sin egen hand, som blir avhuggen i 2:an (Evil Dead 2, the army of Darkness) och där handen sedan lever ett eget liv, och bland annat försöker ta kål på Bruce…

Jag återkommer snarast med en recension av Evil Dead remaken, men har inga större förväntningar på den. Det är ju som bekant svårt att överträffa en klassiker.

  • Lokalen
  • Priser
  • Pizzan

Lämna en Kommentar